söndag 3 november 2013

Mot vägs ände

Jag lyssnade före en tid sedan på ett reportage i radion och oljan och dess intima samband med tillväxten. Tillgången till lättåtkomlig olja har hittills varit en förutsättning för den globala ekonomiska tillväxten. Ytterligare en tillväxtens förbannelse då den så hänger ihop med förstörd miljö, vår hälsa och den globala uppvärmningen.

Även om många länder med USA i spetsen fortsätter att låna för att hålla liv i tillväxtekorrhjulet så lär om inte annat oljan allt större svårtillgänglighet till slut sätta P för tillväxten. Oljereserver finns det fortfarande gott om, men den blir allt svårare att utvinna och med dessutom än större miljöpåverkan än idag.

Även om vi numera inte värmer upp våra hus med olja, så oljeberoendet idag större än någonsin. Nästan alla transporter i stort och smått sker med fossila bränslen. Denna transportsektor bara växer och understöds av den infrastruktur kring transporter som byggs upp. Jag har ännu inte i den fossila röken sett någon beslutsfattare som på allvar tar bladet ut munnen och säger att här krävs en omställning.

En omställning kommer att ske, oavsett den fossila marknadens aktörer säger. Men, då kanske det är för sent, alldeles för sent...

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Knapsu sa...

Jodå, det finns en som tagit bladet ur munnen: Uruguays president José Mujica.

http://youtu.be/cCEgcd7G9Bg

konsulent sa...

"Nära skjuter ingen hare" brukar det sägas, men här var det verkligen på behörigt avstånd.