tisdag 19 november 2013

Civilkurage - en bristvara i vår tid

För några dagar sedan såg jag Anna Odells film återträffen som med hennes speciella och engagerade filmspråk återgestaltar den mobbing hon var utsatt för under skoltiden och vad som händer när hon som vuxen försöker konfrontera mobbarna kring deras gärningar och hennes utsatthet. Jag tror att många kunde känna igen sig i filmen, både som mobbade, mobbare och som övriga som bara såg på. Sedan Odells skoltid har det runt om i landet nog skrivits hyllmeter av handlingsplaner mot mobbing, men det finns ingenting som tyder på att mobbing har minskat.

Vad handlar det då om? Vi kan skriva hur många handlingsplaner som helst så länge en stor del av vuxenvärlden saknar en en av de fundamentala grunderna i ett sunt samhälle - civilkurage. I mitt arbete ser jag tyvärr prov på denna civilkuragebrist när vårdgivare regelbundet struntar att ta det ansvar lagen faktiskt föreskriver och på så sätt lämnar de beroende och utsatta i sticket.

För att återgå till skolans värld. Förra veckan kunde vi läsa att flera elever på en högstadieskola i Kiruna ropade "Heil Hitler" när det sattes upp en teatermonolog av en judinna vars släktingar förintades i Hitlers koncentrationsläger. De närvarande kan beskriva den otäcka stämning som uppstod. Men, kanske var det mest skrämmande var att ingen av lärarna ingrep - de satt på behörigt avstånd längst bak i salongen som passiva åhörare. Nu hände detta i Kiruna, men jag tror att samma sak skulle kunna hända på många platser i Sverige.

Vuxna, oavsett i vilken roll vi har och som inte ryter till mot oförrätter ger legitimitet åt utsatthet, förtryck och ondska. Ett land som vill vara demokratiskt och hylla mänskliga rättigheter kräver mod och civilkurage. Utan  dessa fundament kan demokratin snart komma att sättas på undantag...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Att som lärarna gjorde, sitta passiva visar på en feghet som aldrig fanns när jag gick i skolan.

Var ligger felet, frågar man sig.

Johan sa...

Sunda och tydliga auktoriteter är bäst för såväl lärande, moral och demokrati. Skulle gissa att skolan gått bort sig i värdegrundsarbetet. Mycket snack, och lite verkstad.(sliten klyscha, men den duger väl)

Johan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Frede sa...


"Nu hände detta i Kiruna, men jag tror att samma sak skulle kunna hända på många platser i Sverige."

Helt vidrigt det som hände i Kiruna.
Det inte bara skulle kunna hända på många platser i Sverige. Det händer gång på gång i Malmö. Men eftersom antisemitismen här kommer från arabiska muslimer istället för blonda, blåögda nynassar tystas det hela ned. Istället upprättas det "dialogforum", som om det handlade om två parter som betedde sig illa mot varandra. Jag kan dock försäkra att hatet och rasismen mot judar härnere är ensidigt och inte möts med samma mynt.
Etablissemanget förstår inte att ett mångkulturellt samhälle också innebär ett mångrasistiskt samhälle, dvs. rasism mellan olika etniska grupper - eller som i detta fallet hat som riktas ensidigt mot en grupp av en annan. Ytterligare ett exempel är det vidriga rasistiska dådet mot en svart man och hans lilla 1-åriga son utfört av personer med invandrarbakgrund.
Men det är alltid lättare för etablissemanget att låtsas som om Malmös gator och förorter är fyllda av skränande skinskallar på kvällarna. I själva verket hade sådana lynchats om de visat sig i förorterna härnere som i princip är arabdominerande enklaver.

konsulent sa...

Kan bara säga att samma okunniga och vidriga beteende måste naturligtvis stoppas oavsett vem som är avsändare. Allt annat är hyckleri och sänder dåliga signaler.