söndag 15 september 2013

Sommarens bild

Nordlig utpost har gått på lågvarv ett tag. Mycket rörelse i livet med flytt och omställning i allt det nya tar sin tid. Sakta men säkert försöker jag anpassa mig och med en stadig och nyfiken blick resa vidare i det som kallas livet. Även bloggen lever vidare med nya avtryck i det lilla och stora framöver.

Vädermässigt ska det vara höst så här i mitten av september, åtminstone här i norr, men det är det inte. Sommaren har säkert varit närmare en månad längre än vad den borde vara, då den även debuterade ovanligt tidigt. Kanske kan det vara en tillfällighet, en jag anar ett allvarligare scenario. Klimatförändringar sker gradvis, så det som egentligen är onormalt uppfattar vi som fullkomligt normalt.

Klimatet är i farlig rörelse, vår välfärd håller på att skjutas i sank och konflikterna i vår värld tycks allt mer svårlösta. Då är det skönt att fästa blicken på något tryggt och stabilt som tycks överleva allehanda faror. Sommaren bilder blir därför två tålmodiga tallar från Välmbapoudas respektive Lill-Gaikas topp. Dessa träd är mycket gamla och skulle de kunna tala skulle berättelsen bli lång. Vilket av träden som är äldst tål det nog att spekuleras över. I det här fallet kan storleken sakna betydelse...
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Visst har vi haft en rätt fin sommar. Jag missade dock den där nästan tropiska inledningen, eftersom jag då var på Island.

Träd imponerar på mig också. I Gallejaur finns en björk som måste vara mycket gammal. Stammen är grov och ärrad och att det var en björk kunde jag bara avgöra på löven.

Johan sa...

Jag har faktiskt ingen aning hur gammal en björk kan bli. Vissa tallar i Muddus är 700 år. Hur gamla mina topptallar är vet jag inte, men det är nog ingen järv gissning att påstå att de åtminstone kan vara 400-500 år.

Johan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.