torsdag 21 februari 2013

Ett Gruvsamt magplask...
Bilden av den gamla vägskylten till Laver så dagens ljus i min blogg tidigt i höstas.  Boliden prospekterar för fullt vid den gamla gruvan och jag skrev om min oro kring den hausseartade glädjen kring all nyplanerad gruvverksamhet i Norrbotten, framförallt med fokus på miljön.

Sedan dess har ett halvår gått och de kritiska rösterna har blivit allt fler, men, inte ens jag kunde i min vildaste fantasi ana att gruvhaussen skulle ta slut så fort. Gruvbolaget  Northland resourcers och den nya gruvan i Kaunisvaara har blivit den stora symbolen för haveriet. Bolaget är för dagen ett konkursbo och kanske har lurat en hel bygd och dess folk på hopp och framtidstro. Allt medan ägarna redan har hunnit sko sig på miljonbelopp, står delar av lokalbefolkningen med rumpan bar sedan de köpt aktier i bolaget som de hoppats skulle säkra deras framtid.

Mikael Niemi, den ganska kända författaren, tillika Pajalabon, gjorde sig för några dagar sedan sig till företrädare för bygden. När Mikael Niemi säger att han har råd att förlora sitt aktieinnehav och det kan vara en nyttig läxa, legitimerar han det som sker - det är okej att ägarna roffar åt sig allt medan vanliga människor drabbas hårt.

Att Mikael Niemi ger uttryck för denna åsikt är dumt, men på sätt och vis typiskt för vår tid. Livet som det individualistiska projektet där du får skylla dig själv om du är en förlorare. Herr Niemi för egen del har ju dessutom råd med sitt omdömeslösa åsikt, han har ju en säkerställt inkomst på annat håll...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Och idag har regeringen presenterat sin "nya" mineralstrategi. Den verkar se ut ungefär som den gamla, dvs den finns knappt.

Inte tänker man ta betalt för våra råvaror heller. Det är bara att hämta.

Johan sa...

Regeringen och Annie Lööf bekänner färg på sedvanligt sätt. Undrar om vi har något annat att vänta oss med socialdemokratin vid rodret. Jag hoppas, men är långt ifrån säker.

Anonym sa...

Johan,

Mitt hopp till socialdemokratin har falnat. Tyvärr är Alliansen och Socialdemokraterna numera endast nyanser av samma liberalteknokrati - en fesblå och en blekröd. Blatcherism helt enkelt. Politiken har triangulerats sönder - borgare speglar sig i sossar som speglar sig i borgare som...

Jag ser inga egentliga alternativ bland riksdagspartierna längre. Den politiska högervänsterskalan tycks vrängd ut och in och satt ur spel.

Något nytt måste komma - en vitamininjektion. Men, don't hold your breath som amerikanarna säger.

Frede.

konsulent sa...

En dystropisk slutsats Frede, men i sak har du alldeles rätt. Kanske det är så illa att politiska partier förr eller senare blir allt mer "mainstream" för att nå makten. Politiken förflackas och kanske till slut uppleves som allt mindre angelägen för medborgarna. Det är farligt för demokratin...