måndag 11 oktober 2010

Övertorneå



För många norrbottningar förknippas Övertorneå med Mikael Styrman och hans Ekfors kraft som under långa perioder har släckt ner det lilla samhället till mångas vrede och förfäran. Nu är Ekfors kraft satt under tvångsförvaltning och kommunen kan åtminstone för tillfället andas ut.



Övertorneåborna själva vill hellre förknippas med sitt vackra läge längs Torneälven. Liksom många andra inlandskommuner kämpar även Övertorneå med sin överlevnad i takt med att befolkningen minskar. Trots att biografen Röda kvarn sedan länge har stängt råder här faktiskt bostadsbrist. Utbildning Nord är ett nordkalottsamarbete som gör att Övertorneå kan erbjuda många kvalificerade yrkesutbildningar. Människor kommer långt härifrån och behöver bostad.



Annars hoppas Övertorneå en del på den kommande gruvbrytningen i Pajala och tillväxt vid kusten runt Haparanda. En ortsbo sade träffade …”kan vi inte bli en tillväxtkommun kan vi alltid bli bästa grannkommun”. Ingen dum tanke. I utflyttningens Tornedalen bör man nog hålla ihop för att överleva.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: