tisdag 5 oktober 2010

KalixKalix är löjrom och bandy. Kalix är också den kommun där miljöpartiet för två val sedan fick över 40 % av rösterna när Peter Eriksson kandiderade till kommunalrådsposten.

Vandrar omkring i Kalix en av septembers sista dagar. Dagen är vacker och höstfärgerna sprakande. Kalix har på senare år försökt att göra en ansiktslyftning av sitt lilla centrum. Om det är bra eller dåligt råder det nog delade meningar om. Även Kalix har fått sin galleria, men på bekostnad att många av butikerna gatan ovanför har klappat igen. Kalix har även fått en riktigt futuristisk hotellmodul där man bokar via internet, får en kod till entrén och betalar för de timmar man är där. Ingen reception, ingen frukost. Kanske detta är framtiden.

Kalix är kontraster. Om inte centrum vinner någon skönhetstävling är den natursköna miljön invid Kalixälven desto vackrare. Bara ett några stenkast från centrum vandrar jag längs strandpromenaden mot Vassholmen. Lugnet och stillheten själv sånär på E4:an en bit bort.På hotellet vankas snart löjromsfest. Vi är ju i Kalix och ortens stolthet och identitet måste vårdas speciellt nu när självaste EU-kommissionen tycker löjrom från siklöja ska få en skyddad ursprungsbeteckning. Det är stort det!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Ella sa...

Kalix löjrom är en verklig delikatess-något som man bara måste unna sig emellanåt-åtminstone vid festliga tillfällen!

Johan sa...

Den kostar mer än den smakar, men god är den!