onsdag 15 juli 2009

En naturlig katastrofNaturen är ju det mest naturliga vi har. Det är just därför den är så naturlig. Livet bär både på det goda och det onda. Det vi betecknar som ondska kan också vara en kamp för överlevnad.

Ett fullkomligt naturligt exempel på det senare är den grå flugsnappare som blev av med sina ägg på sin alltför exponerade boplats invid stuga Grova. Den grå flugsnapparen hade funnit Antons gamla kulfångare som ultimata boplatsen, trots att vi hade ett par fågelholkar lediga. Vi följde häckningsprocessen med spänning och fågeln tycktes ganska obrydd om vår närvaro.

En morgon var det roliga över. Ägg och fågel var borta. Troligtvis hade en ekorre fått sig ett skrovmål. Tragiskt för fågelfamiljen, men fullkomligt naturligt i naturens värld…..

Läs även andra bloggares åsikter om ,

3 kommentarer:

thord.wiman sa...

Äta eller ätas är naturens benhårda lag som en gång även inkluderade människan när hon levde ett kringströvande liv på Afrikas savanner, urhemmet.

Visst är det artutmärkande för grå flugsnappare det här med normlös, originell och bohemisk boplats. Enligt Rosenberg är han den mest t y p i s k a flugsnapparen men är ingen hålbyggare, öppet med god utsikt i åtminstone tre riktningar ska det helst vara.

Kanske "dina" grå fåglar gör ett nytt försök?

Tuvstarr sa...

Likaså hoppas vi varje år, att "våra" koltrasters ungar kan flyga, innen katten finner dem. Och ibland är katten snabbare.
Men det är nog livet - äta eller ätas säger jag som thord.wiman.
Men visst är det tråkigt.

Johan sa...

Det där med den öppna boplatsen var något nytt för mig. I lappmarken har vi mest den svartvita flugsnapparen som tillsammans med rödstjärten föredar holkarna.