måndag 3 juli 2017

Hemfjället Välmbapouda Det finns vissa platser som betyder något särskilt för mig. Det blir nästan lika viktigt som människor som står mig nära och som berör mig på djupet.

Det är enklare med platserna i naturen än med människorna. Platserna förblir ofta ganska oförändrade genom åren medan vi människor förändras på gott och ont. Särskilt här i norr sker platsernas förändring långsammare än på andra håll så till vida vi människor inte griper in. Här är klimatet kallare och naturen följer en annan långsamhet.

Det lilla lågfjället Välmbapouda är en sådan plats som betyder mycket för mig. Jag kan umgås med fjället varje dag då det inramar utsikten från min stuga. Välmapouda är populärt. Det är nog den topp i Arjeplogs kommun som har flest besökare varje år. Mycket beroende av dess lättillgänglighet och den hänförande utsikten över skog, sjö och fjällvärld.

Även om fället är populärt så är jag oftast ensam på toppen. Är vi fler uppstår knappast någon trängsel på den vidsträckta fjällplatån.

Just den dag jag besökte toppen var vandringsvädret optimalt och siktvärderna ovanligt bra. Jag sätter mig alltid vid den lilla tallen nära toppröset. Tallen är liten på Jorden men väldigt gammal till åren. Här får jag ett så fint exempel på naturens långsamhet och den okuvliga livsviljan.

Det finns något närmast heligt över en stunds umgänge med den lilla tallen tillsammans med utsikten. Om så bara för en stund ter sig livets små som stora bekymmer långt borta. Detta är platsen jag återkommer till. Jag hoppas få göra det många gånger än...

2 kommentarer:

Ewa A sa...

Det är så vsckert och så underbart att njuta av utsikten!

Johan sa...

Även om jag är jävig skulle jag nog tillstå att utsikten är en av de bästa i västra inlandet.