söndag 27 november 2016

Johans guide till Luleås restauranger 7 - Bergströmska Luleå har på senare år blivit en restaurangtätare stad. Speciellt i det mer kostsamma segmentet. Fram till ett par veckor sedan fanns ingen italiensk restaurang i staden. Nu har det blivit ändring på det sedan restaurang Bergströmska har slagit upp sina portar.

De var därför inte utan nyfikenhet vi besöker restaurangen en snöig fredagskväll sent i november. En italiensk hovmästare tar emot oss. Han hänvisar oss till bord och där vi kan hänga av oss. Vi kan snart konstatera att lokalen i Luleås äldsta byggnad är smakfullt renoverad. Miljön känns vilsam och med gott om luft mellan bord och matgäster.

Bergströmska erbjuder en klassisk italiensk meny kompletterad med en avsmakningsmeny.

Till förrätt tar jag husets karamelliserade ankmedaljonger omlindade med en lätt gelé av röda bär, med smak av stjärnanis. Rätten serveras med picklad salladslök och lättsaltat sidfläsk och garneras med lila viol och shisho örter.Till förrätten dricker jag det rekommenderade Valpolicella Classico Campo Santa Elena. Förrätten erbjuder rena smaker och är på intet sätt överlastad. Det är i sig ingen smaksensation, men är bra och rätten är fint visuellt komponerad. Det rekommenderade vinet harmonierar väl till förrätten.

Till huvudrätt väljer vi båda ricotta-, spenat och- prosciuttofylld ravioli. Den serveras med champangnesås och garneras med krispig salvia, karamelliserad lök och hyvlad perigoldtryffel. Som vin tar vi det rekommenderade I Sistri Chardonnay. Raviolin är vackert komponerad  och smaken gör ingen besviken. En ganska lättfotad pastarätt med korrekt kokad pasta. Det rekommenderade vinet är riktigt bra och förhöjer anrättningen ytterligare.

Vi avrundar med en espresso och en liten tryffel med smak av limocello. Espresson är korrekt och tryffeln en liten mumsbit.

Vi är på det stora hela mycket nöjda med vårt besök på Bergströmska. Största plussfaktor till personalens kunnande. Lite roligt var när serveringspersonalen tog hjälp av den italienska hovmästaren för att hitta bästa vinet till raviolin. Vi har rätt att ställa hög krav på Bergströmska då prisnivån är hög. Du behöver äta minst två rätter för att bli någorlunda mätt.

Bergströmska är ytterligare en positiv nykomling i Luleås restaurangliv. Jag ger Bergströmska en 4 med mersmak.

Inga kommentarer: