söndag 23 oktober 2016

Johans guide till Luleås restauranger 6 - Hemmagastronomi Hemmagastronomi öppnade för några år sedan som en delikatessbutik med allahanda godsaker för gom och mage. Efter en tid blev butiken en så kallad matbar med höga ambitioner. Hemmagastronomi har varit ett populärt ställe. Gott om gäster på vardagarna och ofta fullsatt under helger.

Fredagskvällen vi besökte Hemmagastronomi utgjorde inget undantag. När vi anlände anvisades vi till de enda lediga och förbokade platserna. Vill man ha stillhet och avskildhet är inte Hemmagastronomi restaurangen man ska besöka. Köket är öppet, musiken ganska hög och du sitter mycket nära dina bordsgrannar. Decibelnivån är är hög och det vill mycket till om du inte ska höra vad dina bordsgrannar pratar om.På Hemmagastronomi äter du mellanrätter från en meny som är komponerad utifrån årstid. Du bör äta minst två mellanrätter för känna lite av mättnadskänsla. Den riktigt hungrige vill nog beställa fler, men då drar det iväg i pris.

Som första mellanrätt valde vi vi Hälleflundra med Mjölkudds-shiitake, brysselkål och dill. Som dryck rekommenderades Chablis Goylley eller kvällens Champagne. Ewa valde Champangnen som smakade mycket bra tillsammans med fisken. Rekommendationen Chablis var var ok, men den höjde inte maten nämnvärt och var i mitt tycke inte tillräckligt kyld. Mellanrätten var annars mycket bra - en av de bästa vi ätit. Fisken var underbart len, lagomt saltat och brytet med de övriga ingredienserna fyllde gommen med välbehag. En randanmärkning var dock att vi kände mycket mer av den  kantarell som inte skulle ingå enligt menyn än brysselkål och dill...men det kunde vi leva med.

Mellanrätt två var en komposition av lamm, rökt morot, rödbetor, senapsfrö och salvia. Till mellanrätten fick vi förslag på tre viner. Vi valde Louis de Grenelle. Denna mellanrätt nådde inte samma nivå. Många smaker som på något sätt tog ut varandra och som inte gav några större bestående intryck. Vinet var kraftfullt och smakrikt, men skulle vinna på en längre tids lagring. Inte optimalt till lammet.

Vi avrundade med en dubbel espresso. Espresson var en besvikelse. Lite blaskig och saknade den där klassiska krämigheten som är utmärkande för en riktig god espresso.

Intrycken från Hemmagastronomi är lite blandade.  Mellanrätterna är vackert komponerade, men smakupplevelsen varierar. Personalen är trevlig och försöker ge ett kunnigt bemötande, men vinrekommendationerna var inte helt lyckade. Miljön är naturligtvis också en smaksak, men för vi som gillar sitta skönt tillbakalutat utan att störas av andra är inte Hemmagastronomi något förstaval.

Jag ger Hemmagastronomi betyget 3. Mellanrätterna är för ojämna och miljön för bullrig för att motivera ett högre betyg.

3 kommentarer:

Bert Bodin sa...

De lever högt på "gamla" meriter och ett gott rykte. Men, men ...

Ewa A sa...

Hälleflundran var så god och champagnen passade så otroligt bra. Tråkigt så upplevde jag att lammet bestod av för många smaker.

Johan sa...

Bert...lite av den höga svansföringen med andra ord...speciellt sett till prissättningen.

Ewa...Jo, en bra restaurang ska kunna mejsla ut smakerna så att de balanserar varandra.