tisdag 25 oktober 2016

25 oktober 2016, utdrag ut dagboken - mellan högtryck och lågtryck Bilden ovan är tagen från min balkong förra veckan. Oktober har varit det mäktiga högtryckets månad. Tills för ett par dagar sedan hade det inte kommit en droppe regn här uppe norr. Hörtryck sent under hösten innebär ofta mulna lugna dagar. Men, ibland spricker det plötsligt upp och kvarvarande höstfärger gör oss på gott humör.

Vädret har sitt eget kontinuum mellan högtryckets lugn och lågtryckens dramaturgi. Det finns mycket i vädret som kan liknas vid människan. Kanske det är just därför vi så gärna pratar om väder...

Det har känts som det långlivade högtrycket är just väntan på en annan tid...lågtrycken och höstruskets tid. I människans värld har det sällan varit så många djupa och rent av farliga lågtryck som nu. I just detta nu vet vi inte om de ytterligare ska fördjupas eller om de ska tappa något av den livsfarliga kraften.

I denna vår tid som borde var den mest upplysta någonsin verkar människors villfarelser om tingens ordning vara en allt mer utbredd och den kritiska blicken satt på undantag. Dessinformation är ofta den nya normaliteten där människors fördomar frodas och mörka krafter söker fäste.

Läser idag en artikel att flertalet människor delar länkar till skrivet material bara på grundval dess rubriksättning utan att de tar del av innehållet. Många kan därför luras till lite vad som helst. I vassen göds konspirationsteorier och hat. Mannen som i ett värsta scenario kan bli USA:s nästa president är väl ett av de otäckaste exemplen på detta.

Tack och lov har vi fortfarande många begåvade personer som kan kommentera vår tid. Ta gärna del av Göran Rosenbergs krönika i söndagens "God morgon världen". Få kan formulera det som också är mina tankar så bra...


Inga kommentarer: