måndag 29 augusti 2016

Härliga väder! Helgen som var tillbringade jag och Ewa på ön Kluntarna i Luleå skärgård. Vi visste att det skulle bli ett riktigt busväder på lördagen med regn och mycket blåst. Men, med rätt utrustning och en varm stuga finns det inget väder som hindrar.

Jag är ju sedan  barnsben en riktig vädernörd. Som vädernörd blir vädret så mycket roligare med snabba förändringar. För vädernördar är länge parkerande högtryck nästan lika tråkigt som ett flackt lågtryck med dygnslånga strilande regn.

Tacka vet jag riktigt djupa lågtryck. De bjuder dramatik och skiftningar och drar ofta relativt snabbt vidare.
 Natten mot lördagen kom regnet tillsammans med en kraftig sydlig vind. Under förmiddagen lugnade allt ned sig för någon timme. Vi var då i lågtryckscentrum som ofta utgör någon sorts "nollpunkt". Senare drog regnet igång igen, vinden vred mot norr och temperaturen föll. När vinden maxade med hårda kulingvindar började det bryta upp bland molnen. Kvällen var målad i den vackraste akvarell.

Fram på söndagsmorgonen var allt stilla och såväl smålom som spillkråka vågade höja sina röster.

Söndagen blev inte överraskande solig och vinden som ofta här uppe i Bottenviken - sydlig. Vädret må upplevas som kaotiskt, men de stora dragen går alltid att känna igen. Våga jag säga att det blev en underbar helg....
Inga kommentarer: