tisdag 7 juli 2015

En klimatpåminnelse Bilden är tagen från min balkong...regn. Typisk för denna sommar skulle nog många säga. Denna gång har det snart regnat ett dygn med olika intensitet och mer ska det visst bli.

Visst har det varit regnigt...eller på väderspråk nederbördsrikt. I maj kom ca 400% av normalnederbörden och under juni nästan 3 gånger mer än vad som normalt ska falla ner. På årsbasis har det kommit mer än dubbelt så mycket nederbörd än vad som ska vara normalt under det första halvåret. Den som bara klarar den enklaste matematik räknar ut att vi på halva året fått hela årsnederbörden. Det senare är dock bara nästan sant då det kommer mer nederbörd på hösten än våren statistiskt sätt.

Och kallt tycker vi också att det har varit...det senare är inte lika sant. Sett över halvåret har vi fortfarande ett temperaturöverskott på 3-4 grader. Till stor del beror det naturligtvis på den rekordmilda vintern, men faktum är att maj och juni inte varit speciellt kalla. Maj hade ett marginellt temperaturunderskott och juni var dryga graden kallare än normalt. Troligen så finns det många junimånader som har varit kallare, men jag antar inte så många med alla dessa regndagar.

Det vi ser är en typisk illustration vad vi har att vänta oss i framtiden...allt mildare vintrar och dito blötare somrar.

Klimatskeptikerna får väl fortsätta att gömma huvudet i sanden, köpa sig att hemsolarium och drömma sig bort. Vi andra kanske inser att framtiden redan är här och agerar därefter...

Inga kommentarer: