söndag 21 november 2010

VäderlekenÅrstider kommer och går. De varierar dessutom år från år. Ibland är det kallare, andra gånger varmare. Nu påstår polska forskare att vi går mot den kallaste vintern på tusen år. En vädernörd som jag tillåter mig att tvivla. Speciellt våra kvällstidningar lär nog knyta an till dessa väderförutsägelser mycket framöver. De brukar ju vara snabba att prata om extremt väder när det snöar lite mer än vanligt och temperaturen faller några grader under nollan.

Till skillnad från domedagsprofeterna tror jag att vi går mot en ganska normal vinter. Kallare än vanligt kanske den blir, men inte på något sett extrem. Visst har årets november varit kallare än vanligt. Här vid Norrbottenskusten har det varit lugna väderförhållanden. Det bidrar till att havet fryser till snabbt och vi slipper det slask vi har upplevt de senaste åren. Situationen är på intet sett onormal. År 2002 hade vi en liknande situation och för 20-25 år sedan hade november ofta det scenario vi har i år.

Egentligen är det nog så, att vi efter rader av milda novembermånader har börjat betrakta detta som ett normaltillstånd. Minnet är ofta bra, men kort.

Om det nu är någon som tror att klimatkrisen är avvärjd då det har blivit lite kallare kan ni glömma detta. Vi kan vara ganska säkra på att när vi har kallt är det varmt på andra håll. Allt detta styrs av tryckförhållandena. Nu är det högtryck I Sverige. Det betyder på vintern kallt och håller den milda atlantsydvästen på avstånd.

När året 2010 ska summeras kommer med all säkerhet även detta år bli varm globalt sett, även om lilla Sverige har kallare just nu. Så var glada on det blir en lite kallare vinter än vanligt, de lär bli allt sällsyntare i framtiden.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: