söndag 16 maj 2010

Fåglarna


Holken är redan upptagen av flugsnapparen

Det är mitten av maj. Snön ligger fortfarande halvmeterdjup i skogen runt min stuga i lappmarken. Sörlänningarna skulle nog beteckna tillståndet för vinter om det inte vore för den behagliga temperaturen.

Jag kan inte låta bli att förundras över våra flygande vänner fåglarna. Under helgen tycks de alla har anlänt. Rödstjärtar och flugsnappare inspekterar holkarna, lommarna sjunger tidvis nästan oavbrutet över den allt större öppna vattenspegeln på Välmba och även göken har ”sjungit” på sitt typiska vis. När jag så hör lövsångaren blir än mer förundrad. Hur kan denna lilla tropikflyttande fågel klara sig i detta snötäckta landskap i stort sett avsaknad av dess naturliga föda som är insekter.

Alla dessa individer följer säkert sin biologiska klocka och sörjer nog för sin överlevnad. Att det sedan är bortom min fattningsförmåga spelar mindre roll.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Vad gäller insektsätande fåglar, så klarar de sig bra även om de inte kan få i sig levande föda. Det finns massor av insekter i trädens bark, gamla spindelnät etc. etc.

konsulent sa...

Än en gång, jag lär mig något nytt varje dag! Min gamla kunskap sade att lövsångaren kommer i samband med lövsprickningen och den har inte nått lappmarken

lifeblog sa...

Tack för din fina rapport med bilder - längtar dit trots "förfallotiden".
Lomen och Välbma = Magiskt

Johan sa...

Massor av snö när jag kom. Mycket försvann under helgen. Kommande helg är det säkert fritt fram i skog och mark