Jag har ägnat denna mörka och slaskiga helg att läsa klart Ghosh bok "Den stora galenskapen". Via djuplodande essäer väver han ihop den eskalerande klimatkrisen ur ett historiskt, litterärt, politiskt och inte minst med ett maktperspektiv.
Det är ingen hoppingivande läsning, men den har givit mig en del nya perspektiv och vändningar som sätter klimatförändringarna i ett delvis annat ljus.
Ghosh menar att människans galenskap började under förindustriell tid, upplysningstiden då stora delar av världen koloniserades. Fram till dess levde människan i stort sätt i samklang med natur, klimat och tolkade dess nycker. Utmärkande var ett vi bodde skyddade och långt ifrån det hav som kunde förgöra oss genom stormfloder och tsunamis. Havet var en källa till försörjning, inte en boplats.
Det var mede början av kolonisationen allt detta förändrades. Då började de stora städerna och handelsplatserna byggas vid havet. Så har det fortsatt. Här bor idag en stor del av världens befolkning, alla allt mer utsatta för klimatförändringarnas framfart som blir mest påtaglig vid våra kuster.
Ödmjukheten har förblindats av de stora framsteg som gjorts. Vi har ställt oss över natur och klimat. Framstegen har gjorts möjliga genom kolet och oljan.
Den ohejdade kapitalismen är naturligtvis en anledning till att det har blivit så här - mer vill ha mer utan att ta ansvar för helheten. Men - kapitalismen är bara en del av problemet. Det handlar minst lika mycket makten och herraväldet om resurserna. I en mer klimaträttvis värld skulle de fossildrivna ekonomierna få ge avkall på det mesta av sina resurser. De gör de inte då det kostar dem makt och inflytande.
I en klimaträttvis värld skulle dessutom framförallt de västerländska ekonomierna tvingas krympa med 80-90%. Hur många är beredda att ge upp de mesta av sitt välstånd för att människan på sikt ska överleva som art?
Ghosh serverar ingen lättköpt kunskap. Det är nog inte för inte att vår tids ödesfråga är kryddad med så mycket förnekelse...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar