måndag 21 november 2022

Tankar och livsfragment 21 november 2022 - vila i skön novemberskog

 Ljuset blir allt svagare, dagarna allt kortare och vi är på väg in vinterns mörka tid. Betydligt mörkare än så utsikterna för vår civilisation. Det senaste klimatmötet är ytterligare en väntad katastrof även om media ger en försonade överslätande bild av resultatet. En klimatfond - javisst, men inget förpliktande hur den ska finansieras. Oljelobbyn har varit aggressivare än någonsin och inget blev sagt kring utfasningen av fossila bränslen.

Alla beslutsfattare med någon heder borde skämmas. Snart sämst i klassen är också Sverige. Sedan den blåbruna regeringen tillträdde har vi gjort fullständig "walk over" i natur och miljöfrågor. Detta till trots att vi är ett land som har bättre förutsättningar än de flesta att visa vägen för en hållbar framtid.

Också vårt eget land verkar vara fossilkramarnas land. Priserna på bensin och diesel ska ner och produkterna ska på sikt bli en skitigare. Det känns bara skämmigt och absurt. Det jag ser av bilåkandet är att vi tycks köra minst lika mycket som tidigare, om inte mer. I detta läge fattar regeringen klimatkontraproduktiva beslut som bidrar till ytterligare bilåkande. Detta är inget annat än cynisk populism.

Söker glädjen. Hittar den som vanligt i naturen. Novemberskogen är vacker i år. Ett tunt snötäcke på backen och och rimfrostklädda träd bidrar till skönheten. I går blev det en längre tur på Seskarö och idag en tur i den stadsnära skogen. Här finns lugnet, här finns ljuset. Hoppas bara fler kunde inse det innan det är alldeles för sent...




Inga kommentarer: