tisdag 28 januari 2020

Rosengård och lögnen om den ökade brottsligheten



 Förra veckan var jag i Malmö. En av dagarna gjorde jag och mina kollegor ett studiebesök i en verksamhet i bostadsområdet Rosengård. Verksamheten berättade stolt om sitt arbete och just om glädjen att få arbeta i Rosengård. En kvinna i verksamheten hade under föregående år flyttat ner till Malmö från Umeå och börjat arbeta i Rosengård. Hon beskriver området som generöst och öppet, d v s långt ifrån de beskrivningar riksmedia ofta tillskriver Rosengård.

Visst, Rosengård har haft stora problem, men idag är stadsdelen upprustad och till stora delar välmående. Det som i framförallt skiljer Rosengård från kanske just det område du bor i är den internationella stämningen och mängden av olika nationaliteter.

Just området Rosengård i Malmö har genom åren ofta fått klä skott för den organiserade brottsligheten i Sverige. Det finns en organiserad brottslighet i Rosengård, liksom på många andra bostadsområden i Sverige, men till stora delar är denna stadsdel idag lugn där människor trivs.

För en tid sedan var jag på en informationsträff om brottslighetens utveckling i Sverige. Kartläggningen visar att brottsligheten inte alls har ökat de senaste 10-15 åren, tvärtom så har den på många platser minskat. Den bild som speciellt många populistiska krafter vill ge sken av om ett Sverige i fritt fall, med en allt större otrygghet, är är helt falsk. Naturligtvis finns det problem, men de är inte på långt när så omfattande som vi lätt får en bild av.

Än en gång blir jag varse hur viktigt det är att vara kritisk och söka information från vederhäftiga källor. Populisterna och nyhögern rider på vår rädsla och osäkerhet Det är just dessa populister och nyhöger vi ska vara rädda för. Jag bävar inför att de ska bli de styrande och ta itu med de stora utmaningar som faktiskt finns - speciellt om de inte gör det på faktamässiga underlag...

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Amen.

Johan sa...

....precis. Mer behöver inte sägas.