torsdag 7 december 2023

Tankar och livsfragment 7 december 2023 - Ingvar Carlsson

 

Vi lever i en kall och mörk tid. Därute har vi den där naturliga kylan och mörkret som hör årstiden till. Sedan har vi den där stora existentiella kylan och mörkret som härrör från människan och som är så allvarlig.

För en kort tid sedan läste jag Ingvar Carlssons bok " I sällskap med döden". Jag har aldrig röstat på Ingvar Carlssons parti men just en sådan ledare och statsman skulle verkligen Sverige och svensk politik behöva idag. Ingvar Carlsson får väl sägas vara en av de sista politiska ledarna som kan förknippas med det socialdemokratiska folkhemsbygget.

Med det samhälle vi håller på att få idag så känns det för väldigt länge sedan....

Carlssons bok är en varm, ödmjuk och mycket tänkvärd skildring från en person som var med och formade vårt land. Döden har flera gånger funnits med och starkt påverkat Ingvars  unga liv och sedan i hans politiska gärning.

Jag har under läsningen fått lära mig en del nytt om Sverige och påmints om sådant jag glömt.

Ingvar Carlsson drar tre viktiga slutsatser var som är centralt för att försvara mänskliga rättigheter och stärka demokratin:

"För det första krävs politisk stabilitet och handlingskraft. För det andra måste demokratin visa att den står för frihet, framsteg och samhörighet. Alla krafter ska sättas in för att förhindra arbetslöshet och att människor hamnar i utanförskap och otrygghet. För det tredje ska det demokratiska systemet med dess regler och institutioner, rättsstaten och fria medier kompromisslöst försvaras. De demokratiska partierna måste tillsammans se detta som ett övergripande ansvar"

Dessa tre slutsatser borde varje dag läsas av våra ledande politiker annars kan demokratin snart vara på ett raskt sluttande plan.

Ingvar Carlssons bok är mycket läsvärd - läs den.


Inga kommentarer: