tisdag 28 november 2023

Tankar och livsfragment 28 november 2023 - Hyggesfritt skogbruk

 

Jag har ganska ofta skrivit om skogen. Denna skog som jag älskar att vandra i och som vid sidan av sina rekreationsvärden är så viktig för den biologiska mångfalden och Jordens klimat.

Skogens ska som bekant räcka till mycket, virke, papper och till uppvärmning. Det finns en mycket polariserad debatt mellan naturvänner (som jag) och de som de som första hand ser skogens ekonomiska värde (framförallt skogsbolag och stora markägare).

Det var därför jag med stort intresse lyssnade på web-föreläsningen "plockhugget" av docenten Back Tomas Ersson. Intressant för att föreläsningen helt lade fokus på avkastningen (ekonomiska värdet) av skogen.

Det gäller att skilja på begreppen kassaflöde och lönsamhet. Det kortsiktiga kassaflödet intresserar framförallt de stora aktörerna och de som är helt beroende av skogen för sin försörjning. Lönsamheten inbegriper även det som sker efter en avverkning, bl. a. plantering och risker för skador.

Det traditionella traktorbruket (slutavverkning, plöjning och planering) är mest lönsamt på bördiga marker. Det hyggesfria skogsbruket lönar sig bäst på magrare marker med låg tillväxt och med blandade bestånd och träslag.

Sett till volymproduktion ger det hyggesfria skogsbruket mellan 10-20 % lägre volym än traktorbruket.

Som sagt, här pratar vi bara ekonomi. Det är förbluffande hur liten skillnaden är. Ersson ser att det hyggesfria skogsbruket vinner allt mer terräng. Idag finns det utmärkta skogsmaskiner som klarar ett alternativt mer naturanpassat skogsbruk.

Det som slår mig att traktorbruket med storskaliga kalhyggen är vanligast i norr just där markerna är magrare och tillväxten långsam. Det finns med andra ord även rent ekonomiska motiv att tänka nytt..,

Klicka på länken så kan du ta del av hela föreläsningen:  https://plockhugget.se/hyggesfrittskogsbruk/


Inga kommentarer: