onsdag 2 november 2022

Tankar och livsfragment 2 november 2022 - kontrastrik månad

 Igår har var jag på vandring igen. Det var en senhöstdag av bästa märke - nära nog vindstilla och med en flödande lågt liggande sol.

Det har samtidigt blivit november. Årets mest utskällda och mest underskattade månad. 

Jag har aldrig riktigt förstått det. Visst - november kan vara grå, fuktig och mörk. Samtidigt kommer sedan december och den är definitivt betydligt mörkare. Dessutom är den i takt med klimatförändringarna oftast också grå och fuktig, även här uppe vid norrbottenskusten. 

Som sagt, november är inte så pjåkig som det sägs och framförallt är den kontrastrik. Soliga och lugna dagar varvas med det blöta och grådisiga. Grådisiga dagar försvinner skärpan i natur, men dagar som den igår är desto kontrastrikare. Dessutom på ett sällsamt sätt med den låga solen och de långa skuggorna. Dessutom är det stannfåglarnas årstid. Nu provianterar de för fullt inför vintern. Chansen att få se hackspettar och nötskrikor är stor nu. Dessutom är det ännu gott om sjöfågel. Isläggningen låter vänta på sig.

Det gäller att ta vara på novembers fina lyster. Ännu är det tid för vandring innan snö och is begränsar framkomligheten.



Inga kommentarer: