onsdag 21 december 2022

Tankar och livsfragment 21 december 2022 - midvintersolstånd

 Idag når det det naturliga mörkret sin peak. Jordens eviga kretslopp mellan ljus och mörker fortsätter år efter år - oavsett vår inblandning.

Årets mörka tid har varit ovanligt skonsam om vi ser till väder och klimat. Vi verkar få uppleva något så ovanligt som en helt normal december om vi ser till temperaturen. Det har varit många lugna och stilla dagar, ibland med lättare snöfall, andra gånger med den där låga solen som trots allt finns strax ovanför horisonten.

Men, det är trots allt en tid då ljuset är satt lite på undantag och vi får glädjas åt det lilla ljus som årstiden ger oss. I den mänskliga världen, utanför det som är du och jag, får vi söka intensivt för att hitta de ljusa strimmor som ändå finns där.

Nu vänder det. Planeten Jorden ger oss i norr sakta ljuset tillbaka. Hur det blir med den mänskliga världens ljus är en mer öppen fråga. Här kan jag bara hoppas att godheten övervinner destruktivitet och hat. Utgången är oviss. En strimma ljus från Bottenviken den gångna helgen får bli ljusets hälsning till dig och mig (lånat av Johan Söderholm).



Inga kommentarer: