torsdag 20 januari 2022

Tankar och livsfragment - klimatomställningen och den kortsynta politiska populismen

 För den som inte väljer att blunda så finns det alltid saker att bli djupt bekymrade över...

Dagens politiska floskel står inte oväntat Ebba Busch för. Hon basunerar ut att det fossila bränslet nu har blivit alldeles för dyrt och inblandningen av biobränslet ska minska för att få ner priset. En miljövän som jag tar mig för pannan och känner stark lukt av diesel lång väg. Ångor som andas politisk populism av sämsta slag. Jag blir tyvärr inte ett dugg förvånad. Det är ju samma blåbruna röra som vill sänka drivmedelspriserna genom skattesänkningar.

För miljö och klimatarbetet är utspel som dessa bara upprörande, men naturligtvis ett sätt att plocka kortsiktiga politiska poänger. Sanningen är väl snarare att priserna på fossilt bränsle är alldeles för billiga. Någon annan slutsats är i alla fall svårt att dra när jag fortfarande ser alla dessa bilägare tomgångskörande i sina bilar. Ofta sitter de inte ens i bilen, utan lämnar motorn igång när de uträttar ärenden. Att det finns en lag som förbjuder tomgångskörning mer än en minut skiter man helt och hållet i. Hade priset uppfattats som kännbart kanske de stängt av motorerna en stund till gagn för människor, klimat och miljö.

Nej Ebba Busch, det är inte synd om bilägarna. Den fråga vi måste ställa oss är hur höga fossila bränslepriser vi behöver för att alla dessa aningslösa tomgångskörare ska ändra sitt beteende och inte bara ser sin bil som en bekvämlighetsinrättning?

Det är här är tyvärr ett av dessa exempel som visar hur svårt att driva klimatfrågan på politisk nivå. Kortsiktigheten och vurmandet inför tänkbara lika kortsynta väljare kommer först. Det klart att jag har anledning att bli mycket bekymrad...



Inga kommentarer: