söndag 28 november 2021

Tankar och livsfragment - klimatkris och felaktig signalpolitik

 Det är första advent. Vi lämnar snart november bakom oss och fortsätter in i ett fortsatt tilltagande mörker fram till jul. Under veckan har det i omgångar kommit lite snö som gör allt det där mörka något mindre mörkt. Senaste dagarna har även kylan slagit till. Inte den starka kyla som hemsöker västra Lappland, men 17 minus och bitande vind känns så det räcker. Vi ser ut att få nära nog en normal november temperaturmässigt. Det var många år sedan det hände senast.

Under veckan har vi dessutom upplevt den värsta politiska turbulensen på mången dar i Sverige. Alla tycks skylla på alla. Facit blir troligen den svagaste regeringen sedan Ola Ullstens ministär i slutet på 1970-talet. En regering som dessutom delvis ska sjösätta en blåbrun budget.

Största förloraren är som vanligt miljö och klimatfrågorna. Inte nog med att centern ytterligare lyckades stärka skogsägarnas makt till alla skogslobbyisters stora glädje så sänks bl a bensinskatten och mindre pengar avsetts till att skydda fjällnära skog..

Visserligen ingen dramatisk kursändring, men ändå en liten politisk härdsmälta. Inte minst mot bakgrund av vilka signaler Sverige sänder ut till sin befolkning och till Världen.

Det är som att klimat och miljöfrågan sjunker ihop totalt så när inte något toppmöte pågår eller en naturkatastrof drabbar oss.

Att klimat och miljö fortsätter att vara en ickefråga tycker jag blev talande då några ledarskribenter i dagens "God morgon Världen" skulle tycka till en den senaste politiska utvecklingen och vilka följder den kommer att få. Inte med ett ord nämndes klimat och miljö. Så sorgligt, så skamligt....



Inga kommentarer: