söndag 12 september 2021

Tankar och livsfragment 12 september 2021 - mot blodomloppets tid

 Jag stannar till vid den till synes anspråkslösa myren - barnkammare för många insekter och platsen för de eftertraktade gula bären. Nu håller det korta intensiva livet på myren stilla sig, hjortronbladen förmultnar  och de kvarvarande insekterna är förvinnande få.

Det är påtaglig höst i mina marker, tiden då den stora tystnaden börjar breda ut sig. Jag brukar också kalla  det för blodomloppets tid. När du är ute i naturen och det är tyst så känner du bruset av det eget inre liv, ditt blodomlopp.  Lugna höstdagar i naturen blir det påtagligt om du stannar och lyssnar.

Men även en lugn och stilla höstdag är det aldrig riktigt tyst. Efter ett tag hörs flockar av småfåglar i träden som samlas i träden inför flytten och inte bara en, utan flera hackspettar hörs på min vandring genom skog och myr. Nu är det snart åter stannfåglarnas tid - de riktiga överlevarna som får mer utrymme i naturen.

Det här är en av de finaste tiderna på året - färgerna, stillheten och den stora möjligheten ett fästa uppmärksamheten på något nästan omärkligt som sker framför dina ögon. Skönheten är inte alltid storlagen, men den växer med den fasta blicken och det nyfiket aktiva lyssnandet...



Inga kommentarer: