måndag 8 februari 2021

Vanlig vinter

 Vi har metrologisk vinter i hela Sverige...d v s dygnsmedeltemperaturen har hållit sig under nollan minst 5 dygn i hela Sverige. Det var till ett par årtionden sedan en ganska vanlig situation, men på senare år har det blivit allt ovanligare ett hela Sverige har vinterförhållanden under en längre period.

Många upplever att vi har en kall vinter, men faktum är att den sedan årsskiftet är väldigt nära normal mätt med SMHI:s temperaturreferensperiod 1961-1990. Vissa delar har vissa temperaturöverskott medan andra har underskott. 

Men, det som gäckar oss är naturligtvis klimatförändringarna. Klimatförändringar som i vår del av världen ännu inte fått några dramatiska effekter på liv och hälsa. När SMHI bytte normalperiod till 1991-2020 blir det helt tydligt. Med den nya normalperioden har de flesta platser i landet mellan 1-5 graders underskott. Jämför vi data ser vi att klimatet under 30-årsperioden har blivit 2-3 grader varmare på de flesta platser i Sverige.

Med det äldre måttet (som kommer att förbli referensperioden) har vi alltså en nära nog normal vinter. En kall vinter har vi inte haft de senaste 10 åren och det är tveksamt om vi någonsin kommer att få några riktigt kalla vintrar i framtiden. Tillgänglig forskning tyder ju istället på att uppvärmningen fortsätter. Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer även den vinter vi har nu vara ett minne blott.

Så...passa på och njut och höj din röst för ett kraftfullt arbete för att hejda klimatförändringarna!




Inga kommentarer: