torsdag 16 juli 2020

Underbara toppvandringar 4 - Delliknäs och Stainak



 Vandringen till Delliknäs och toppen Stainak är en heldagstur med nybyggarkultur och ren vindmark. En av mina absoluta favoriter där sannolikheten att du stöter på annat än fåglar och vilt är obefintlig.

Vandringen börjar vid Laisälven efter en dryg timmes bilfärd från min stuga på grusvägar med skiftande kvalitet. Bara bilresan ger känslan att vi är bortom det mesta som kan kallas civilisation. Vid startpunkten och hängbron över älven ses emellanåt någon fiskare. Så är det även denna dag då vi hejar på en yngre man som just hade krupit ut sitt tält.

Därefter följer vi den gamla bruksvägen upp till nybygget i en tät granurskog. Det är överraskande torrt i markerna så myggen vållar inte mycket besvär.

Efter ca 4,5 km kommer vi fram till Delliknäs. Det är en helt osannolik plats som under en period var hem åt 6 familjer. Delliknäs började brukas under 1890-talet. Den sista bosättaren lämnade platsen 1963.

Platsen ligger högt mycket nära den fjällvärld som tar vid i väster. Med sitt skyddade läge på en sydsluttning nära Dellikälven var den gynnsam för odling. En del som var har växt igenom åren, men fortfarande omfattar de öppna ängarna åtskilliga fotbollsplaner.

Silvermuseet i Arjeplog har bidragit till att rusta upp ett par av gårdarna och håller upp en del av ängsmarken. Detta är verkligen och kulturskatt att vårda. När vi sitter vid en rastplats och ser ut över nybygget går många tankar kring hur det ska ha varit att leva och verka här.

Ytterligare 5 km har vi att vandra innan vi når toppen Stainak. Terrängen blir här öppnare och vi ser spår av gammal myrslåtter. En älgko tittar överraskat på oss. Mer irriterad är den gluttsläppa som flyger runt oss. Vi är tydligen alldeles nära ungarna.



När vi når lågfjällets fot är vi ganska högt så branten mot toppen är kort och komfortabel. Vidden från toppen är storslagen på ett lågmält sätt. Inga spektakulära vyer utan lågfjällslandskapets vildmark i sitt bästa märke. Här ser vi inga spår av människor  och bosättningar. Däremot ser vi myrar, vattendrag, urskogar och fjäll som växer på höjd mot väster. Som en extra bonus jagar vi upp en kungsörn helt nära.

Vi blir sittande på toppen länge innan vi går samma väg tillbaka. Totalt dryga 19 km i den bästa av vildmark...



Inga kommentarer: