fredag 10 juli 2020

Underbara toppvandringar 3 - Gibdnojåhkå



 Min stuga ligger i en mycket vidsträckt kommun - Arjeplog. Den är lika stor som Skåne och Blekinge tillsammans med sina knappa 3000 innevånare. Det finns med andra ord plats för mycket vildmark med få spår av människor.

Ibland tar jag vägen norrut efter vägen som tar slut vid Örnvik där fjällen breder ut sig. Här återfinns även den vidsträckta sjön Tjeggelvas och och lågfjället Gibdojåhkå.

Det är nog få platser som ger så mycket vackra vyer och blick utöver vildmark som Gibdojåhkås toppvy. Detta med ganska måttlig ansträngning. Stigningen är visserligen ganska brant, men inte inte speciellt lång från bilvägen.

Denna dag då Smhi berättar om lågtryck och regn vandrar vi igenom en gammal fjällurskog där solen generöst skiner på oss. Det är nästan vindstilla i den gamla skogen och vi njuter av den friska vind som möter oss i toppterrängen. Här blir vi sittande länge med vårt fika och tagna av landskapets skönhet.

Det sägs att människor vallfärdar till fjällen dessa coronatider. Här möter vi inte en människa under vår vandring och långa vila på toppen. Det har vi ingenting emot....här finns inget som skapar distraktion och världen oro och larm känns synnerligen avlägset.

Gibdotjåhkå - en topp att längta till.




Inga kommentarer: