måndag 15 juli 2024

Tankar och livsfragment 15 juli 2024 - en rapport från vårt östra grannland Finland

 

För en kort tid sedan gjorde vi en rundresa i Finland. Vi besökte norra Karelen - de högresta tallarnas land. Vi besökte landskapet med alla de stora sjöarna - hjärtat av finsk nationalromantik. Vi besökte även Jakobstad - den mindre staden med den anspråkslösa charmen.

Vi fylldes av många intryck under en knapp vecka. Finland verkar vara bra på mycket. Detta sedan tidigare svårt krigshärjade land har byggt landet och är numera bättre på mycket än sin skrytsamme granne i väster.

Det här med infrastruktur verkar man ha förstått vidden av. Vägarna är överlag mycket bra. Trots 190 mil bilkörning märktes knappt av något vägarbete. Tydligen handlar det om att finländarna tar hand om sina vägskador direkt till skillnad från sin granne i väster. Järnvägar såg vi lite överallt. Finsk järnväg ska fungera mycket bra och är dessutom betydligt billigare än hos oss. Dessutom verkar man sedan länge haft en extra omsorg om cyklisterna. Långa cykelvägar kunde vi se överallt från utgå från städer och samhällen långt ut på landsbygden.

Finland är ju som Sverige ett stort skogsbruksland. Till skillnad från sin granne i väster verkar man bruka skogen på ett skonsammare sätt. Under vår resa såg vi inte något stort riktigt stort kalhygge, däremot mängder av mindre hyggen blandad med skog som uppnått olika åldrar. Man tycks bruka skogen mer småskaligt. Det underlättar återväxten och gör skogen mindre utsatt.

Men, en sak är vi i Sverige fortfarande bättre på, att göra gott kaffe. De rostar visst kaffet annorlunda och kaffet blir eländigt svagt. Tur att vi svenskar ännu kan skryta om något - även om det så bara är importerat kaffe...

Inga kommentarer: