söndag 19 januari 2020

Underbar vandring på vatten



 På Netfix följer jag just nu serien Messiah där nutida messiasfigur träder fram får allt fler följare. Jag har inte sett serien färdigt, men jag tycker den säger rätt mycket om vår tid och den längtan efter ett mänsklighetens mirakel. I en scen får vi se messiansgestalten gå på vatten strax utanför Vita huset beskådad av en förundrad folkmassa.

Denna fina söndag har vi också gått på vatten. Låt vara ett fruset sådant på stadens isväg som förenar de olika stadsdelarna. Det var en speciell glädje just denna dag efter en natt med ett efterlängtat snöfall som äntligen bäddade in stad och fruset vatten i vilsamt vitt.  Lika roligt var att vi kunde gå hela rundan. Södra och norra hamnen är äntligen förenade av vägen. Återkommande mildväder, regn och blåst och höga vattenstånd har tidigare brutit upp isen. Nu får vi ta en omväg runt de tidigare råkarna, men isvägsvintern är räddad och de holländska långfärdsskridskoåkarna kan genomföra sina sedvanliga tävlingar senare i vinter.

Utan en kall november hade vi fortfarande varit utan isväg. December och januari har varit osedvanligt milda och ingen kyla tycks heller vara inom räckhåll. Luleå kan vara och har oftast varit en underbar vinterstad, men i den globala uppvärmnings tid är dess ställning allt mer hotad. Sedan milleniumskiftet har december i genomsnitt varit 4 grader varmare än normalt och januari 3 grader varmare än SMHI:s referensperiod. Idag får du åka långt in i inlandet för att säkra fin skidåkning.

För att göra en parafras på Hasse och Tages fina sång om att "Jag hoppas att barnen ändå får sig ett glas öl " (med syfte på framtiden), så kan jag hoppas ett även allas våra barn och barnbarn även i framtiden kan få uppleva något så underbart som att vandra på en isväg med blick mot stad och stadsnära natur...

Inga kommentarer: