söndag 25 april 2021

Tankar och livsfragment 25 april 2021 - om små och stora bakslag

Denna söndag går jag längs efter strandpromenaden som så många gånger förr. Det är en trevlig upprepning. Någon skulle nog säga att det är samma väg varje gång. Jo, så är det, men både det yttre och inre skeendet varierar alltid mer eller mindre mycket. Det blir därför aldrig samma vandring.

Just denna dag blåser det en ganska kall nordlig vind. Molntäcket har lättat lite efter en mulen och snöig fredag och lördag. Snön ligger på vissa ställen fortfarande i packade drivor. Det är ett bakslag för våren, men ett väldigt litet bakslag för oss som bor i Norrbotten. Ja, egentligen är det helt enkelt normalt.

Vid Bergnäsbron börjar trots allt isen ge vika och om några veckor kommer nog all is vara borta i fjärdarna.

Om ett betydligt större bakslag kunde jag läsa om i DN idag. Det handlar än en gång om skogen och hur vi använder vår skog som bränsle. De flesta forskare pekar på att bränna skog är en helt kontraproduktiv åtgärd om vi vill sänka våra koldioxidutsläpp. Nu har Sveriges regering med stark påtryckning från skogsindustrins lobbyorganisationer fått ok från EU att skogsbränslet ska ses som en godtagbar övergångslösning när vi ska fasa ut oljan. Detta till trots att förbränning av skog skapar större koldioxidutsläpp än utsläpp från oljeeldning.

Ännu ett bakslag för miljön och framtida generationer alltså. Dessutom sanktionerad av Sveriges gröna parti. 

Det är lätt att bli missmodig, men jag försöker hålla lågan uppe och blir förbannad istället. Den kyliga vinden mot min kind hjälper till att hålla ångan uppe...



Inga kommentarer: