söndag 23 maj 2010

Någonstans i Norden - Rödby i Danmark



Att Danmark är platt är nog ingen nyhet för de flesta, men ändå slås jag över landskapets platthet. Det är oftast ett öppet jordbrukslandskap så långt jag kan se. Då allt är så platt är inte horisonten så avlägsen. Det som markerar slutet för mitt synfält är oftast någon gård eller vindsnurra.

Jantelagen för väldigt många träffar på sökmotorerna. Det kanske inte är någon tillfällighet att detta begrepp ”du ska inte tro att du är något” myntades av den danske författaren Aksel Sandemose. Kanske var det någon som motade ner honom från någon av de få kullar som finns och sade att ”du ska inte ha bättre överblick än jag och våga tro att du kan och vet mer än någon annan.”



I det lilla samhället Rödby är det lugnt och stilla denna gråfuktiga dag då en kylig vind blåser in från fälten. Galleristen i samhället tar emot konstnärer från många länder och får besök från när och fjärran. Invånarna i samhället besöker honom sällan. Inte ens den konstnär som finns på orten. Galleristen har visat att han är någon och det verkar inte gillas av alla. Jantelagen tycks ha det lilla det lilla samhället i ett fast grepp. Akta den som vågar sticka upp.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: