tisdag 9 januari 2024

Tankar och livsfragment 9 januari 2024 - om en varm och kärleksfull film i en kall och mörk tid

 

I denna kalla mörka tid som omger mänskligheten är det viktigare än någonsin att hitta ljuspunkter, kärlek, omtanke och värme.

Igår värmdes jag av Tom Alandhs fina film "Musikmakarna". Filmen var att enda långt möte med Monica och Carl-Axel Dominique i deras bostad. Det var ett finstämt samtal om deras över 60-åriga musikaliska äktenskap, kreativiteten, den bekräftande kärleken och om att bli äldre. 

Vi får även se bitar från gamla TV-inspelningar, så fina och intima där jag greps av nostalgi från en svunnen och kanske lite mer oskuldsfull tid.

Många stora kreativa personligheter från förr finns inte längre, men Monica och Carl-Axel spelar vidare. Carl-Axel säger i en filmsekvens att han hade bestämt att börja med ett nytt liv om han blev 73. Det var nog ett bra tag sedan och de gamla makarna känns mer genuint levande än många andra betydligt yngre.

Alandhs film visar hur fint människor kan ha det tillsammans. Makarna Dominique låter lust, glädje och kreativitet vara deras gemensamma signum kryddad med en lågmäld bekräftande kärlek.

Var vore vi utan musiken och kärleken? Jo, klart tomt.

Tom Arlandhs filmpärla gjorde min kväll - se den gärna!

Inga kommentarer: